Selecteer een pagina

Ken je dat, zo van die situaties waarvan je voelt dat het je energie kost?

Bv op een oersaai familiefeestje, of de jaarlijkse BBQ van de voetbalploeg van je zoontje die je nooit mag missen…
Irritant als jij je dan niet zo lekker voelt, en eigenlijk liever naar huis wil. Maar je bent er nu eenmaal, dus je zet door. Maar af en toe hé, grrr… wel, grijp dan je kans om effe een minuut voor jezelf te nemen!

Kies dan heel bewust waar je je tijd en energie wil insteken, ga echt in het “hier en nu”. Als je een kribbige bui voelt opkomen, zonder je dan even af. Ga desnoods even naar ‘t toilet om te bekomen. Als je voelt dat je iets gaat zeggen dat misschien een ruzie gaat veroorzaken, stop dan even en bedenk dan eerst heel goed of die de moeite van JOUW tijd en energie waard is.

“Choose your battles wisely” zou Dr Phil zeggen.
Oftewel, kies je gevechten slim.
Weet heel goed welke “gevechten” gevochten moeten worden, en welke eigenlijk maar over prullen gaan.
We hebben geen energie op overschot en tijd, die krijgen we ook maar één keer.
KIES waaraan en op welke manier je zowel je energie als je tijd wil besteden!

 

toilet-paper-87390_1920-sm-lq2

Die stomme toiletrol

Ook thuis gebeuren zo van die stomme dingetjes die, als je het laat gebeuren, jou een hoop energie kosten!

Ik zal een voorbeeldje geven:
je gaat naar ‘t toilet, en de toiletrol hangt er, maar is leeg. Je weet dat jij dat zelf zo niet achterlaat. Dan kan je op 3 manieren reageren. (er zijn er meer, maar ik kies nu even voor deze drie)

lege toiletrol

1. Mopperen en boos zijn en het ter sprake brengen als je man van zijn werk thuis komt. Dan wordt het iets in de trant van “Je hebt wéér het rolletje papier niet omgewisseld! Het lege hangt er nog, dat moet in de vuilbak! Zo moeilijk is het toch niet om een nieuwe rol wc papier te hangen hé?!” Of zoiets. Herkenbaar, misschien in andere situaties? Kost jullie allebei energie en tijd, en verpest meteen de sfeer.

 

2. De rol zelf vervangen maar nog steeds een hele tijd boos blijven en mopperen ook al is je man niet thuis. Het kost jou nog steeds heel veel energie en je krijgt er ook nog eens een rothumeur van. Niet leuk.

3. Je moppert 10 seconden, net lang genoeg om de rol te vervangen. Het is uit jouw systeem, probleem is opgelost, en tegen dat jouw man thuis komt, ben je het voorval alweer lang vergeten.
Lang leve de vrede!

 

knutselen met lege toiletrol

Enne, weet je wel hoe leuk je kan knutselen met lege toiletrolletjes???

Ga maar eens op Pinterest kijken!

Eigenlijk zou je blij moeten zijn dat ze niet in de prullenmand belanden!
HA!

 

Ahhh, de pantoffels!

Nog zo’n heel stom voorbeeldje. Als je man naar het werk vertrekt laat hij zijn pantoffels voor het open schoenenrek in de gang staan, waar jij er over kan struikelen. Het rek is gewoon open, dus hoe moeilijk kan het nu zijn om die daarin te zetten op de plek van z’n schoenen?

Bedenk dan even dat JIJ degene bent die je eraan ergert, niet je man, want die heeft daar op z’n werk geen last van. En JIJ bent degene die erover dreigt te struikelen, niet je man.

Dus zet gewoon even zelf die pantoffels in het rek ipv je energie en tijd te verspillen, want een ruzie zou wellicht langer duren dan al die paar seconden iedere dag dat jij ze zelf in het rek zet. Toch?

 

Strijd geeft stress

Kies voor communicatie ipv confrontatie, want strijd geeft stress.
Laat dat stemmetje in je hoofd maar los, de situatie is wat ze is, met of zonder dat stemmetje.

Door veel te oefenen ga je dat soort gedachtes en gedrag ook veel sneller herkennen, zeg dan gewoon even “STOP!” en denk “wacht even, dit helpt me niet vooruit”.

Pas je gedrag een klein beetje aan, en behoud de fijne sfeer voor iederen, ook en niet in het minst voor jezelf!

Heb jij dit ook al wel eens meegemaakt?
Heb jij ook van die herkenbare situaties zoals hierboven?
Deel ze gerust hieronder!

 

Save

Save

Save

Share This