Selecteer een pagina
Flashback naar zoveel jaar geleden.

Ik was zooo ongelooflijk moe, had enorme pijn, kreeg al heel jong de diagnose CVS, Fibromyalgie en nog een paar andere dingen.
“Je zal er moeten mee leren leven” kreeg ik meermaals te horen.
Maar dat is niet zo simpel hé?

Hoe doe je dat als je altijd zeer energiek, vrolijk en leergierig was?
Je werk graag deed?
En daarnaast nog avondschool, huis verbouwen, druk sociaal leven, een paar keer per week sporten?

Daar zat ik dan, thuis, op de bank. Of lag ik op de bank, moet ik eerder zeggen.
Want dat was gewoon zo, die eerste maanden, zelfs een paar jaar lang. Dat was mijn leven geworden: van mijn bed naar de zitbank en terug. Het enige dat ik kon was liggend passief wat TV kijken, maar vroeg me niet wat ik gezien had want mijn geheugen liet me ook nog eens stevig in de steek. De TV stond op om wat gepraat te horen, zodat ik niet het gevoel had van helemaal alleen thuis te zitten. Niet dat dat veel hielp natuurlijk.

Ik probeerde ‘s avonds wel eens te koken zodat er toch een warme maaltijd stond als mijn man thuis kwam van zijn werk. Maar dan had ik gekookt, en was zelf te moe om ervan te eten. Ik ben meermaals boven mijn bord bijna in slaap gevallen.

Soms dwong ik mezelf om toch echt eens iets groters aan te pakken in het huishouden, want hé, tenslotte was ik toch de ganse dag thuis, had eigenlijk niks om handen, en voelde me daarnaast ook nog eens super schuldig naar mijn partner toe.
Dus daar ging ik dan, op een ‘wat betere’ dag.
‘De keuken poetsen’, dat was te hoog gegrepen en een veel te grote klus. Braaf als ik was volgde ik het advies op dat ik het vaakst te horen had gekregen: ik deelde het op in kleinere stukken, in de hoop dat dàt het antwoord was en dat het mij nu wèl zou lukken.

Ik zou een kast gaan uitwassen.
Niet moeilijk toch?
Helemaal leeghalen, uitwassen en alles er (wat beter gesorteerd) weer in zetten.
Dat was het plan.

De werkelijkheid was een ietsiepietsie anders.

Ik had de kast leeggehaald. Alles lag rondom mij op de vloer en de aanpalende tafel en stoelen.
En ik?
Ik zat er middenin, op de grond, tussen alle spullen uit de kast.
Helemaal op.
Doodmoe.
Ik kon geen pap meer zeggen.
De kast was leeg, maar ik was ook leeg.

Het zag er niet netjes uit, en ik had het gevoel dat ik alles nog een stuk erger had gemaakt.

Ik huilde van frustratie dat mijn lichaam me zo in de steek liet. Dat ik een simpele opdracht als dit niet eens tot een goed einde kon brengen.

Toen mijn man thuis kwam van het werk heeft hij de kast uitgewassen en alles terug gezet.
Het schuldgevoel werd er bij mij niet minder door, en ik huilde uren aan een stuk.

Dit kon zo niet verder. Dit MOEST gewoon anders.
Ik ging op zoek naar oplossingen.

Internet stond nog redelijk in de kinderschoenen. Facebook bestond nog lang niet. Van lotgenotengroepen had ik nog nooit gehoord.

Maar ergens moest hier iets over te vinden zijn, iets wat mij verder zou helpen.
Ik heb ongelooflijk veel dingen geprobeerd. Sommige werkten totaal niet, sommige pasten gewoon niet bij mij.
Beetje bij beetje puzzelde ik een geheel bij elkaar dat wèl werkte, en dat ook paste bij mijn goede en minder goede dagen. Halleluja!
Nee, het was geen ‘quick fix’ oplossing.
Het was niet zo simpel als een paar pilletjes nemen en hop!

Het werd een lange weg van proberen, vallen en weer opstaan. Testen wat wel ging en wat niet. Mijn lichaam beter leren kennen zodat ik niet constant elke keer over mijn grenzen zou gaan.
Nu, meer dan 10 jaar later, gebruik ik dit systeem nog steeds. En het werkt echt.

Het helpt mij om in te schatten wat ik vandaag wèl kan doen. Het heeft mij leren doseren van mijn energie, en ze niet continue te verspillen aan onbelangrijke dingen. Om mijn lichaam de broodnodige rust te geven. Om keuzes te maken en niet steeds opnieuw over mijn grenzen te gaan. Om extra veel rust in te plannen als ik dat wel doe.

De basis blijft draaien rond alles in kleine stukjes in te delen.
Dat van die kast?
Dat had ik plank per plank moeten aanpakken.
Of zelfs met een halve plank als het niet anders kon.

Hoe kom je er weer bovenop?
Hoe kom je bovenaan de trap?
Juist, door trede per trede naar omhoog te gaan.
Je springt niet ineens van onderaan de trap naar boven.
En soms val je eens, dan begin je gewoon opnieuw.

Ben jij benieuwd naar mijn systeem?
Ik leg je de basis uit in de ‘Leren Doseren’ 12-weekse online cursus.

Daarmee krijg jij alle tools en tricks die mij ook geholpen hebben.
Plus een uitgebreid werkboek om echt in te gaan noteren, het zal je overzicht en inzichten geven.
Doe de opdrachten en oefeningen elke dag (kost je echt niet veel tijd of energie!), en je hebt een basis om de rest van je leven mee verder te kunnen!
Dat is mijn diepste wens voor jou, dat jij na de cursus een houvast hebt om zelf mee verder te werken. ♥
Lees hier meer over de 12-weekse training ‘Leren Doseren’!

Waar denk jij aan bij het woordje ‘doseren’?
Wat betekent dat voor jou?
Vertel het gerust hieronder!

Share This